Microsoft 365 tweevoudige verificatie

Microsoft zal vanaf 1 februari stelselmatig de standaardinstellingen voor beveiliging van alle Microsoft 365 Business accounts inschakelen.

Het belangrijkste gevolg daarvan is dat alle Microsoft 365 Business gebruikers verplicht zullen worden om met tweevoudige verificatie in te loggen. Bij de meeste van onze klanten is dit reeds zo ingesteld.

Is dit bij u echter nog niet het geval dan zal u bij de eerstvolgende aanmelding bij MS365 gevraagd worden om uw account extra te beveiligen. U zult een scherm te zien krijgen die er ongeveer uitziet zoals hieronder:

Meervoudige verificatie, tweevoudige verificatie, Microsoft 365, Office 365

U kunt op verschillende manieren gebruik maken van de meervoudige verificatie.  Standaard raadt Microsoft aan om de Microsoft Authenticator App te installeren op uw smartphone. 
U kunt ook een andere Authenticator App gebruiken, bijvoorbeeld Authy.

Als u liever niet werkt met een App kunt u momenteel ook nog klikken op ‘Ik wil een andere methode instellen’.  Dan kunt u kiezen voor telefoon.  Er zal dan een SMS worden gestuurd naar uw smartphone.

Na de eerste verificatiemethode moet u ook een tweede methode instellen.  Dit kan bijvoorbeeld een mailadres (buiten de organisatie) zijn. Als u daarvoor kiest zal een mail met verificatiecode worden gestuurd.

Bovenstaande procedure moet u 1 keer uitvoeren per account.

Afhankelijk van de configuratie van uw PC zal daarna misschien ook nog een authenticatiecode gestuurd worden bij het opstarten van Outlook, Word, Onedrive for Business, … Ook bij het opstarten van de Apps op uw smartphone, tablet, Mac, … zal één keer een authenticatiecode moeten ingegeven worden.

Het inschakelen van de standaardinstellingen voor beveiliging kan verder ook nog gevolgen hebben voor oudere systemen en voor scanners of multifunctionele printers die scan-to-mail ondersteunen. Welke problemen en instellingen daarvoor moeten gewijzigd worden is afhankelijk van gebruiker tot gebruiker.

Bij problemen met de standaard beveiligingsinstellingen helpen we u graag verder.

De blogpost op onze website van september 2019 is nog steeds relevant: Mail Phishing – Vanhinsberg