Outlook, New Outlook, Outlook Classic, …

Er heerst heel wat verwarring rond Outlook. Wat is het en welke versies bestaan er ?
In deze blog een overzicht die antwoord biedt op de meest gestelde vragen.

Outlook is een naam die Microsoft voor verschillende programma’s, websites en mailadressen gebruikt. Laat ons beginnen met de programma’s

Het programma Outlook

Het programma Outlook is onderdeel van de meeste versies van het Microsoft Office pakket. Microsoft 365 Business Standard en Premium, Microsoft 365 Personal en Family, Microsoft Office 2021 Home & Business en Microsoft Office 2021 Pro. Outlook is niet inbegrepen in het softwarepakket Microsoft Office 2021 Home & Student.

Het programma Outlook wordt gebruikt om e-mailberichten te lezen en verzenden, agenda, takenlijsten, en contacten te beheren.

Dit programma zal binnenkort hernoemt worden naar Outlook Classic

Het programma Outlook (new)

Dit programma is een nieuwe toevoeging aan Microsoft Windows en staat nog in de kinderschoenen. Heel wat zaken die standaard zijn in Outlook Classic zijn niet beschikbaar of werken nog niet in Outlook (new). We raden momenteel af om dit programma te gebruiken.

Outlook (new) is de vervanging van Windows Mail en Windows Live Mail.

Opgelet: Outlook Classic gebruikers krijgen sedert een tijdje rechts bovenaan een selectieschakelaar ‘De nieuwe versie van Outlook uitproberen’. Als je dit aanzet wordt je Outlook Classic vervangen door Outlook (new). De conversie is echter nog niet goed geregeld waardoor heel wat zaken verloren gaan en de mailaccounts opnieuw moeten toegevoegd worden. Laat de schakelaar dus uit staan.

Outlook website

De Outlook website wordt gebruikt om mail te lezen en verzenden, agenda, takenlijsten en contacten te beheren. Er bestaat een zakelijke versie van de website (https://outlook.office.com) en een versie voor particulier gebruik (https://outlook.com).

De zakelijke versie wordt gebruikt om mail via eigen domeinnaam te lezen (bvb. info@vanhinsberg.be) en is onderdeel van Microsoft 365 Business.
De particuliere versie is de vervanging van hotmail.com en wordt gebruikt om de mail van Microsoft accounts te lezen (abc@outlook.be, cde@outlook.com, fgh@hotmail.be, ijk@hotmail.com, lmn@live.be, opq@live.com, ….)

Outlook domeinnaam

De outlook.com en outlook.be domeinnamen worden gebruikt als Microsoft accounts en als e-mail adressen. Meestal is de login van een Microsoft account een e-mailadres met outlook.com of outlook.be. Sedert Windows 11 Home is een Microsoft account verplicht om aan te melden op uw computer.