Reprobel – belangrijk nieuws

Geen Reprobel-bijdrage meer bij aankoop van een nieuwe kopier of scanner.

Reprobel is de organisatie die zorgt voor het innen van de belachelijk hoge vergoedingen bij aankoop van een nieuwe kopier en/of scanner.  De reprobel-vergoeding was voor kopiers en multifunctionals afhankelijk van de kopieersnelheid.  Klanten die een machine kochten met een kopiesnelheid van 40 pagina’s per minuut, hadden zo maar eventjes € 330 reprobel-bijdrage te betalen, terwijl het toestel zelf niet eens € 500 kost.

Aan deze ridicule geldklopperij (sorry voor mijn taalgebruik) is dus een eind gekomen.  De wijziging van het koninklijk besluit daaromtrent dient echter nog gepubliceerd te worden, na advies van de Raad van State.

We zijn echter nog niet helemaal verlost van Reprobel, want in de nabije toekomst zal een nieuw systeem uitgedokterd worden.  Hopelijk deze keer met wat meer gebruik van het gezonde verstand.

Klanten die in januari 2017 een Brother of Kyocera machine kochten met Reprobel-bijdrage mogen een creditering verwachten.  Beide fabrikanten wachten echter met uitbetalen tot het nieuwe Reprobel-systeem gekend is.

OKI rekende al een hele tijd geen Reprobel-bijdrages meer aan.

Tot nader order blijft de Reprobel-vergoeding die betaald moet worden per gemaakte kopie wel bestaan.

Waarvoor moest die Reprobel-bijdrage nu ook weer dienen?
 
Reprobel - open boek
 
Auteurs van beschermde werken, worden op die manier vergoed voor het maken van fotokopies van hun schrijfsels.  Op zich een rechtvaardig systeem, ware het niet dat de meeste van onze klanten de kopieermachine helemaal niet gebruiken om het laatste boek van Herman Brusselmans te kopiëren.  En als ze dat al zouden doen, dan kan Reprobel nooit weten welke auteur er vergoed moet worden.

 

Hoe moet het nu verder?

Geen mens die het weet.  Kijk maar eens op de officiële webpagina van Reprobel, daar staat gewoon onderstaande tekst:
“De informatie op deze website over reprografievergoedingen op het Belgische grondgebied is alléén nog van toepassing voor fotokopieën (evenredige vergoeding) die werden genomen en voor importhandelingen (vergoeding op reproductieapparaten) die werden gesteld vóór 1 januari 2017.”
Met andere woorden, er is sedert 1 januari 2017 een nieuwe regeling, alleen weten wij het zelf nog niet zo goed.