Weetjes over Wachtwoorden
Help, ik weet mijn paswoord niet meer
De meest gestelde vragen bij computergebruikers gaan over paswoorden. Hoe bewaar/onthoud je ze, wat is een goed paswoord, hoe kan je een vergeten paswoord terugvinden, …
Wat is een goed paswoord?
Paswoorden zijn best zo lang mogelijk, met een combinatie van cijfers, kleine letters, hoofdletters en tekens. Een paswoord als “Dit(is)nµ eens een £euk W8Woord” is goed gevonden, bevat alle nodige ingrediënten en is goed te onthouden. Maar nogal lastig om steeds weer in te tikken natuurlijk.
Paswoorden onthouden
Elke webwinkel, bank, internetservice (Facebook, Twitter, Instagram, …) vraagt een paswoord. Zo heb je snel een 20-tal verschillende paswoorden te onthouden. Best lastig, vooral omdat je nooit hetzelfde paswoord mag gebruiken voor verschillende services. Ook de paswoorden ‘DitIs888FacebookPaswoord’ en ‘DitIs888GooglePaswoord’ zijn geen goed idee, omdat hier een herkenbaar systeem in zit. Het is dan gemakkelijk te raden dat je paswoord voor Twitter bijvoorbeeld ‘DitIs888TwitterPaswoord’ zal zijn.
Daarom bieden softwareleveranciers Paswoord Managers aan, één plaats waar al je paswoorden bewaard worden. GData Total Protection bevat een Paswoord Manager maar ook gratis programma’s als Lastpass of Keepass kunnen gebruikt worden.
De meeste webbrowsers hebben ook de mogelijkheid om wachtwoorden op te slaan. Dat betekent uiteraard niet dat je daarna het wachtwoord mag vergeten. Gebruik deze functie ook enkel op een computer die beveiligd is met een goed wachtwoord.
Andere mogelijkheden
Naast paswoorden werken veel toestellen met andere vormen van authenticatie: de PIN code op je GSM en op je computer is een goede beveiliging. Andere manieren om in te loggen zijn gezichtsherkenning, vingerafdruk en (bij sommige Fujitsu notebooks) Palm Vein. Maar achter al die systemen zit uiteraard nog steeds een wachtwoord.
Paswoord vergeten, wat nu ?
De meeste websites en services bieden een optie aan om je paswoord te resetten. Meestal moet je dan enkele vragen beantwoorden, die je ingegeven hebt bij het aanmaken van de account. Je kunt ook een mail laten sturen naar het mailadres die je hebt opgegeven.
De zwakke schakel: uw mailbox
Heel wat services vertrouwen op je mailadres om paswoorden te resetten. Iemand die je mailbox heeft gehacked, heeft op die manier toegang tot al je andere accounts. Het wordt dan immers heel gemakkelijk om bvb. het wachtwoord van je Facebook-account te resetten. De bevestigingsmail van Facebook wordt immers naar je mailbox gestuurd. Zorg dus voor een zeer goed wachtwoord op je mailadres, en schakel indien mogelijk hier zeker tweevoudige authenticatie in. Dit kan onder andere op mailboxen in Office 365, Microsoft accounts en Gmail. Meer informatie hierover in onze blog.
Oh, en zet een straffe PIN-code op je GSM. Als die gestolen wordt is het anders voor de dief heel gemakkelijk om de wachtwoorden van je accounts te resetten, hij kan immers op jouw GSM alle mails lezen.
Samengevat
Hou het veilig, kies een goed wachtwoord en verander dit regelmatig. Let vooral op de sterkte van het wachtwoord van je mailbox.
En het is echt niet ouderwets om je wachtwoord in een boekje op te schrijven, daar hebben hackers immers geen toegang toe.