Zelf een Ransomware aanval opzetten ?
Zelf een ransomware aanval uitvoeren is tegenwoordig kinderspel. Je kunt online een Ransomware kit kopen. Eventjes shoppen op het darknet en je kunt starten. Maar opgelet: het mag niet !!!
Wat is Ransomware ?
Ransomware ( van het Engels Ransom = losgeld ) is kwaadaardige software die alle bestanden op je computer versleuteld waardoor de bestanden onleesbaar worden. Na het betalen van een som geld, meestal in bitcoin of een andere cryptomunt, krijg je de sleutel waarmee je bestanden terug leesbaar worden.
De software sluimert meestal al een hele tijd op je computer waardoor backups die je gemaakt hebt ook al besmet zijn. Terugzetten van een backup die niet besmet is kan daardoor zeer moeilijk of onmogelijk zijn, of zelfs totaal zinloos.
Je eigen Ransomware maken.
Er zijn tegenwoordig volledige kits te koop om je eigen Ransomware te maken, met een professionele helpdesk erbij. Koop een kit, installeer de software op je computer en start het programma. Enkele klikken later ben je al bezig met je eigen Ransomware attack. Aanduiden hoe je wilt betaald worden, hoelang het zal duren eer de foutmelding op de besmette computer komt, je bitcoinadres ingeven, of de ransomware eerst je bestandsgeschiedenis en schaduwkopieën moet wissen of niet, of Windows herstel nog mogelijk moet zijn en hup, je besmette Word document, websitelink of pdf-je is klaar. Nu alleen nog een pakkende tekst voor je mail verzinnen en je kunt beginnen cashen.
Is een Ransomware aanval opzetten moeilijk ?
Je hebt geen voorkennis nodig, gewoon even Google gebruiken en de juiste zoektermen intypen. Elke handige Harry kan dat.
De afbeelding bij deze blogpost is een screenshot van een effectieve Ransomware kit . Ook de afbeelding hieronder is een Ransomware kit in actie.
Als het zo eenvoudig is om een Ransomware in elkaar te zetten, dan is het niet verwonderlijk dat er momenteel zoveel aanvallen circuleren. Meestal wordt de ransomware verspreid via een mail met een bijlage of een link. Maar criminelen bieden (ex)werknemers ook geld aan om de software op het bedrijfsnetwerk te plaatsen, of om ‘per vergissing’ eens op een kwaadaardige link te klikken.
Hoe kan je je wapenen tegen zo’n Ransomware aanval ?
Voorkomen is altijd beter dan genezen. Daarom deze tips:
Geef je medewerkers een training om ransomware te leren herkennen. Dit kan door ons, in samenwerking met GDataInstalleer een goede antivirus oplossing. Wij raden de software van GData aanGeef je medewerkers en jezelf enkel schrijfrechten op bestanden die je echt nodig hebt. Log niet in met administratorrechten als je gewoon computerwerk wilt doen.Zorg voor een goede backup. Onsite, maar liefst ook in de cloud. Onze cloud backup behoort tot de beste ter wereld, met ingebouwde beveiliging en detectie van ransomware aanvallen. Daardoor ben je er zeker van dat je een backup steeds kunt terugplaatsen.
Wees voorzichtig en wapen je tegen Ransomware aanvallen. Want als je onderstaand scherm ziet, is het te laat.
Wil je meer informatie over onze Ransomware detectie en beveiliging ? Vul onderstaand formulier in.